Gyógyítás

A Debreceni Egyetem, Klinikai Központ Szemklinika két közigazgatási régió (az Észak-Alföldi és Észak-Magyarországi régió), hat megye, több mint kétmillió lakosa számára nyújt szemészeti járó- és fekvő-betegellátást a progresszivitás legmagasabb szintjén. Ezen kívül országos ellátási feladataink is vannak a szaruhártya-átültetés, speciális rövidlátás elleni műtétek, és a szemben levő rosszindulatú daganatok sugárkezelése vonatkozásában. Ez utóbbi területen a külföldi betegellátási tevékenységünk is jelentős. Ukrajnából, Romániából és Szerbiából küldik hozzánk - jelentős számban - a daganatos szembetegeket. A Debreceni Szemklinika továbbképző tanfolyamai igen népszerűek. A két régió kórházai és rendelői mellett, a Fővárosból, Dunántúlról, sőt külföldről is nagy számban jönnek hozzánk szemész szakorvosok egyéni és szervezett, csoportos továbbképzésekre. A várólisták és előjegyzési idők nálunk messze az országos átlag alatt vannak, a Klinika gyógyító munkájának eredményességét jelző minőségi mutatók messze az országos átlag felett vannak. A Klinika orvosainak tudományos és innovatív tevékenysége nemzetközi összehasonlításban is büszkeségre adhat okot, amit az elnyert pályázati támogatások és a különböző hazai és nemzetközi díjak fémjeleznek. Az utóbbi időben a Debreceni Szemklinikán előtérbe kerültek az egynapos sebészeti beavatkozások, melyek jelenleg elsősorban a szürkehályog-műtéteket, és kisebb ambuláns beavatkozásokat foglalják magukba. Ezen a téren jelentős előrelépés várható a szemhéj műtétek, és a – csak fekvőbeteg ellátás keretében végezhető vitrectomiákat helyettesítő – a járóbeteg ellátás részét képező intravitreális injekciók számának és arányának növelése formájában.ű

Országos ellátási feladataink is vannak a szaruhártya-átültetés, speciális rövidlátás elleni műtétek, és a szemben levő rosszindulatú daganatok sugárkezelése vonatkozásában. A külföldi betegellátási tevékenységünk is jelentős. Ukrajnából, Romániából és Szerbiából küldik hozzánk - jelentős számban - a daganatos szembetegeket. A várólisták és előjegyzési idők nálunk messze az országos átlag alatt vannak, a Klinika gyógyító munkájának eredményességét jelző minőségi mutatók messze az országos átlag felett vannak.

Az utóbbi időben a Debreceni Szemklinikán előtérbe kerültek az egynapos sebészeti beavatkozások, melyek jelenleg elsősorban a szürkehályog-műtéteket, és kisebb ambuláns beavatkozásokat foglalják magukba. Ezen a téren jelentős előrelépés várható a szemhéj műtétek, és a – csak fekvőbeteg ellátás keretében végezhető vitrectomiákat helyettesítő – a járóbeteg ellátás részét képező intravitreális injekciók számának és arányának növelése formájában.

Teljesítményadatok

Járó beteg és fekvőbeteg teljesítményünk a vizsgált periódus első felében folyamatosan emelkedett. Az ellátott járó beteg esetszám évi 32 000-ről 50 000-re, az ambuláns beavatkozások száma évi 77 000-ről 80 000-re, az ambulancián termelt pontok száma évi 122 000 000-ról 128 000 000-ra növekedett. A fekvőbeteg súlyszámok évi 4100-ról 4400-ra növekedett, az átlagos ápolási idő 6 nap körül, a case-mix index 1,0 körül, az ágykihasználtság 70 % körül volt. 2004-2007 között a egy hónapra eső súlyszám érték a korábbi 250-ről tovább emelkedett 350 körülire, voltak hónapok, amikor a 400-at is meghaladta. A 2007 július 1-jével bevezetett TVK az OEP által kifizetett fekvőbeteg teljesítményünket havi 200 körüli értékre csökkentette. 2003-ban a havi járó beteg esetszámunk 4-5000 között, a beavatkozások száma, 40-60 000 között, az ambuláns pontok száma 9-11 millió pont között ingadozott. 2007-ban a havi járó beteg esetszámunk 4000 körül, a beavatkozások száma, 40 000 körül, az ambuláns pontok száma 9 millió pont körül ingadozott. Az összes műtéteink száma a korábbi időszakhoz képest mintegy 25 %-kal növekedett és évi 2400-2500 műtét körül stabilizálódott. A cataracta műtéteink száma évről-évre emelkedett (1998-ban 1100, 2007-ben 1667 volt), ezen belül a fakoemulzifikációk aránya 12,4 %-ról 87,4-ra,, majd 98,9 %-ra emelkedett.

 

2018.02.20-i várólista adatok

 

Adattípus

Országos

KK

Várakozási idő (nap)

90

53

Várakozók száma (fő)

11 988

228

 Forrás: https://jogviszony.neak.gov.hu/varolista_pub/

 

A várólistás beavatkozások aránya az elmúlt 5 évben 42-45% között ingadozott. A szürkehályog műtéteket jelentős részben egynapos sebészeti ellátás keretében végzik el. Egy beavatkozás átlagosan negyedóra, az eljárás rutinszerű. Félóránként tudják a beavatkozásokat elvégezni, a két műtőben párhuzamosan.

Az elmúlt 24 év a Debreceni Szemklinika gyógyító munkájában igen eredményes időszakként értékelhető. A Szemklinika nem csak megőrizte országosan elismert vezető szerepét a szemsebészet 4 kiemelt területén (szaruhártya-átültetés, myopia ellenes műtétek, szemészeti plasztikai és rekonstrukciós sebészet, intraocularis daganatok műtéti és sugárkezelése), hanem sok tekintetben sikerült tovább is fejlesztette azt. Újonnan felvállalt és országosan elismert profiljaink a szenilis maculadegeneráció lézer és intravitreális VEGF-gátló injekciós kezelése, a gyermekszemészet, a szárazszem szindrómás betegek gondozása, szemfenéki érelzáródásos, a diabeteses retinopathiás és az endocrin oftalmopatiás betegek komplex ellátása, és a szemészet számos területén alkalmazható diódalézeres terapia. A cataracta gyógyításában a hagyományos extracapsularis hályogműtétekről áttértünk a fakoemulzifikációra, bevezettük a cseppérzéstelenítésben végzett szemműtéteteket, a vitrektomiáink száma a korábbi ötszörösére emelkedett és köztük többségbe került a 23-gés technika.

 

 

Új betegellátási területek

  • A Szemklinikán 1995-óta működő refraktív sebészeti központ az excimer lézeres fotorefraktív és fototerápiás keratektómiák mellett, Magyarországon elsőként vezette be a lézerrel kombinált automata lamelláris keratektomiát, a LASIK-et.
  • A vakság vezető okaként szereplő időskori makuladegeneráció területén új diagnosztikus módszerek (indocianin zöld angiográfia, optikai koherencia tomográfia) és új terápiás eljárások (fotodinámiás dióda lézerkezelés, vaszkuláris endotélfaktor-gátló gyógyszerek üvegtesti térbe való beadása) multicentrikus III-as és IV-es fázisú klinikai kipróbálásában való részvétel és terápiás gyakorlatunkba történő bevezetése.
  • A szaruhártya perzisztáló anyaghiányainak, súlyos sérüléseinek és krónikus szemfelszín betegségeknek amnion-hártya beültetésével való gyógyítást célzó új műtéti eljárás bevezetése.
  • A bullózus keratopátia (a műlencse-beültetés ritka, de súlyos komplikációjaként jelentkező hólyagos szaruhártya-elfajulás) és egyes örokletes szaruhártya-betegségek kezelésére alkalmas hátsó lamelláris keratoplasztika (a szaruhártya hátsó rétegeinek az elülső rétegek megtartása melletti átültetése) új műtéti eljárás bevezetése.
  • A keratoconus (a szaruhártya elvékonyodásán és kóros elődomborodásán alapuló szaruhártya elfajulás) gyógyítását célzó fotoszenzitív anyag és lézerkezelés kombinált alkalmazásán alapuló új műtéti eljárás bevezetése.
  • A blepharospasmus (a szemrés akaratlan reflexes zárása ami miatt a beteg nem tudja a szemét kinyitni) botulinum-A toxin szemhéjba történő injekciójával történő hatásos, bár átmeneti (a hatás 3 hónapig tart, az injekciókat 3 havonta ismételni kell) kezelésének bevezetése.

A Debreceni Egyetem Szemklinika legjelentősebb eszközbeszerzése, egyben legjelentősebb technológiai fejlesztése az elmúlt időszakban a DEOEC által 2011-ben elnyert és 2013-befejezett Európai Uniós pályázat (TIOP/2.0/2.0/7/2011) részeként a Szemklinikára került 136.000.000, Ft vissza nem térítendő támogatásból vásárolt, szemészeti operáló lézer (Zeiss, Visumax).berendezés. A femtosecundum operáló lézert a szaruhártya-átültetéseink könnyebbé, biztonságosabbá és eredményesebbé tételére (lézeres trepanálás contra körkéssel történő kézi trepanálás) vásároltuk. A femtosecundum lézer működtetéséhez szükséges speciális műtőt (szünetmentes áramforrás, páramentes, állandó hőmérsékletű környezet, megfelelő teherbírású és rezgésmentesen kialakított, ugyanakkor steril műtéteknek is megfelelő padlózat) részben központi (DE OEC) részben saját, szemklinikai forrásból, 55.000.000,- Ft értékben alakítottuk ki. Mind a műtőt, mind a lézert, a fent leírt célra, azóta is sikeresen használjuk.